Животновъдите пак на протести
Животновъдите пак на протести / DarikNews.bg, архив

Животновъдите най-вероятно ще подновят протестите си през октомври.Това съобщи Танчо Колев от Асоциацията на млекопроизводителите. Пред Дарик той коментира,че Министерството на земеделието не работи изобщо по проблемите на животновъдите.

„Преди 5 месеца министърът призна,че има криза в животновъдството и създаде кризисен щаб. До този момент обаче няма изготвена и една антикризисна мярка", каза още Танчо Колев. Той допълни, че животновъдите подкрепят инициативата да бъде проведен референдум за предоговаряне на земеделските субсидии в ЕС.

„Но моето лично мнение е, че това е просто мотаене във времето, отлагане на днешното бреме за утре", заяви Танчо Колев.

Стартиралата подписка за провеждане на национален референдум "Да поиска ли българското правителство предоговаряне на земеделските субсидии в ЕС" ще продължи до 8 декември.

„Необходими са 500 000 подписа, за да може правителството да поиска нови преговори с Брюксел", обясни пред Дарик председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов и допълни,че изравняването на субсидиите е начин всички фермери в ЕС да работят при еднакви конкурентни условия.

До края на септември ще бъде създаден Обществен съвет за референдума.