Земеделският институт отбелязва 110 години
Земеделският институт отбелязва 110 години / netinfo

110 години от основавнето си отбелязва Земеделският институт в Стара Загора. Празничната програма стартира от 11 часа, а  следобед започват заседанията по секциите "Растениевъдство" и "Животновъдство".

Началото на Земеделския институт  в Стара Загора е поставено през  1898 година, когато е създадено  Депото за добитък край Стара Загора.  Наследник е на първия институт по животновъдство, създаден с указ на цар Борис ІІІ от 16.02.1942 г. 

Земеделският институт е обособен като резерват за съхранение и подобряване на българските говеда, овце, зайци и птици, като целта е чрез прилагането на съвременни методи на селекция да бъде генериран нов потенциал за ефективно генетично структуриране на популациите.
Освен дейностите по научно-изследователската работа в Земеделския институт фермерите могат да  получат необходимата им помощ по отношение проектирането, строителството и реконструкцията на  наличния сграден фонд.

Земеделски институт  разработва   научни проекти за производство на качествена продукция от животновъдството, съобразно изискванията на ЕС.

Областният управител Йордан Николов ще присъства на тържеството и международната научна конференция в чест на 110-годишнина от основаването на Земеделския институт Стара Загора.