Нова паспортизация описа още 1500 дървета в парк "Бедечка"
Нова паспортизация описа още 1500 дървета в парк "Бедечка" / Dariknews.bg, архив
Визия за общо развитие на парковото пространство в североизточната част на Стара Загора изработи гражданската група "Запазете Бедечка". Става дума за зеления коридор, познат като "Загорка" или "Бедечка" и свързаните съседни зелени зони.  Визията вече е внесена в Община Стара Загора и е обсъдена.

Поводът е началото на разискванията за новия Общ  устройствен план на общината.

"Запазете Бедечка" напомня,  че зелената зона в североизточната част на града е проектирана като едно общо парково пространство: от полите на Средна гора до Зеления клин и по поречието на река Бедечка до зелените територии по източния пътен възел на града. Това е т.нар. зелен пробив, т.е. директна връзка между крайградските природни зони и сърцевината на града. Тази връзка трябва да се поддържа, без създаване на сериозни препятствия като застрояване, нови булеварди и др., е мнението на гражданската група.

Парковете "Загорка" и "Бедечка" са част от отдавнашната старозагорска идея за свързаност с парковете „Аязмото“, „Борова гора“, „Бранителите на Стара Загора“ („Българско опълчение“).  Идеята за зелен ринг, популярна от миналия век продължава да е възможна. 

Общото парково пространство „Загорка“-„Бедечка“ трябва да се поддържа като лесопарк. Нужно е да се минимизира каквато и да е намеса в естествената природна среда, а съществуващите растителност, алеи, свободни пространства и т.н. трябва да се запазят. Те трябва да се дообогатят единствено с природосъобразна паркова мебел, осветление и необходимите според нормативната уредба елементи на инфраструктурата (поливане, пожарна безопасност, осветление, видеонаблюдение, обезпечаване на достъпна среда и др.)

Местата за спорт, атракции и други рекреационни дейности трябва да бъдат ориентирани главно към дейности, свързани с дивата природа и познавателния туризъм, съгласно наложената в десетилетията концепция за „Бедечка“ като приключенски парк.

Това означава недопускане на разрастване на автомобилен достъп, паркиране, комерсиализация и пр. Необходима е нулева търпимост към самоналожили се практики, които са в разрез с концепцията за лесопарк  като спонтанни паркинги, поява на огради, традиционен достъп на автомобили до реката, занемаряване на части от езерото и части от парка и т.н.