Задържаха двама заради фалшиви шофьорски книжки
Задържаха двама заради фалшиви шофьорски книжки / Dariknews.bg, архив

Задържаха двама мъже, които посредничат при изготвяне и доставка на фалшиви свидетелства за управление на МПС.
Полицейската операция е проведена от служители на група „Икономическа полиция" при РУ - Казанлък в периода 2 - 9 октомври.

На АМ "Тракия" е спрян за проверка лек автомобил "Хюндай", управляван от 56-годишен мъж от Тополовград. При извършеното претърсване в автомобила е открит и иззет запечатан хартиен плик, съдържащ неистинско свидетелство за управление на МПС, гръцки образец, издаден на името на български гражданин от Нова Загора. Oбразувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършено престъпление по чл. 308, ал.2, вр ал.1 от НК.
Проведени са множество допълнителни процесуално-следствени действия, при които е установено, че посредник при набирането на лица, желаещи да се снабдят с неистински гръцки СУМПС и доставка на такива документи от Р Гърция е 61-годишен мъж от Николаево. Извършено е претърсване и изземване в дома на лицето, при което са иззети множество документи, съотносими към предмета на разследването.

По време на провежданите акции е задържан 31-годишен мъж от Николаево. Установено е, че е съпричастен към осъществяваната престъпна дейност. Мъжът се е легитимирал пред полицейските служители с фалшиво свидетелство, гръцки образец, с неговите лични данни. Документът е иззет и е образувано бързо производство за престъпление по чл. 316 от НК.

Двамата мъже са задържани първоначално за срок до 24 ч. в РУ - Казанлък. Привлечени са като обвиняеми и им е наложена мярка за неотклонение "подписка". Работата по документиране и доказване на цялостната престъпна дейност на лицата и установяване на други лица, които са се възползвали от престъпната схема продължава под ръководството на РП - Казанлък.

Разследването на канала за съставяне и използване на неистински документи установява, че лица от България са поръчвали на 51-годишния мъж да ги снабдява с шофьорски книжки, гръцки образец, различни категории, включително и за категория „С“.  Той е приемал поръчката и изпращал на лице, живущо в гр.Атина,Република Гърция, по две копия на лични карти, две снимки и сумите от около 500 евро за 1 брой шофьорска книжка. Посочените документи са били изпращани по куриери, които извършвали редовни пътувания България-Гърция. По същия начин готовите свидетелства за управление на моторно превозно средство били връщани по куриери до мъжа. Той ги предавал на лицата, които са ги поръчали.

 

Мъжът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.308 ал.2, връзка с ал.1, връзка с чл.20 ал.4 от Наказателния кодекс - за това, че като помагач е участвал в съставянето на неистински свидетелство за управление на МПС /гръцки образец/, с цел документите да бъдат използвани.