За нови лица в президентската надпревара настояват от ПД Социалдемократи
За нови лица в президентската надпревара настояват от ПД Социалдемократи / DarikNews.bg

Не е невъзможно Георги Първанов и Ивайло Калфин да бъдат обсъждани за кандидат-президентска двойка, но от правна гледна точка лидерът на АБВ няма възможност пак да бъде държавен глава, т. к. Конституцията трябва да се спазва, а не да се тълкува, е мнението на председателя на ПД Социалдемократи Елена Нонева по повод евентуалното им издигане от левицата. В края на тази седмица ще се проведе съвет, на който в рамките на коалиция БСП Лява България ще бъдат окончателно приети приоритетите за номинираните имена.

Според Елена Нонева предстоящите избори са от изключителна важност, защото от тях зависи възраждането на лявото у нас, а резултатът от тях ще бъде индикатор за изхода на следващите парламентарни избори.

ПД Социалдемократи се обявява за единна президентска кандидатура на левицата в България, но ще даде своята подкрепа за кандидат-президентска двойка при определени условия и качества. Те трябва да бъдат консенсусни личности, избрани след широко обсъждане, независими от олигархичния модел в страната. Кандидатът за държавен глава трябва да е обединител на нацията, а не както досегашния президент, който не успя да преодолее зависимостта си от ГЕРБ, смятат социалдемократите. В номинираната двойка те ще търсят още хора, които ще създадат ново лице на България, които предлагат идеи и решения в полза на националния интерес. Необходимо е кандидатът за президент да има активна роля, да притежава силна социална чувствителност и да вложи енергията си в решаването на демографската криза в страната.

Една фигура на статуквото би отблъснала гласоподавателите, защото след 25 години хората искат да видят промяната в България с нови лица, убеден е лидерът на ПД Социалдемократи Елена Нонева. От движението са изготвили политическа декларация, в която ясно са записани качествата, които трябва да притежават кандидатите за държавен глава и вицепрезидент от левицата.