Вятърът в цялата страна се усилва, оранжев код за половин България
Вятърът в цялата страна се усилва, оранжев код за половин България / Thinkstock/Getty Images

Оранжев код заради очакван прогноза заради силен вятър е обявен за вторник - 8 ноември, в 17 области на страната. За останалите 10 области въведеният код е жълт.

В областите Видин, Монтана, Враца, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас се очаква през деня запад-северозападният вятър да се усили.

В областите Видин, Монтана и Враца средната скорост на вятъра ще е около 7-12 м/с и пориви до 25-30 м/с. Ще има валежи от дъжд, по-интензивни в нощта срещу вторник, като на места количествата ще са между 25 и 35 л/кв.м.

В останалите области с въведен оранжев код през деня вятърът от юг-югозапад ще се усили, ще бъде силен и бурен, със средна скорост около 10-15 м/с и пориви до 32 м/с. Ще има валежи от дъжд, в отделни райони придружени с гръмотевици. На места количеството на валежа ще бъде между 20-30 л/кв.м.

В планинските райони в Благоевград и Смолян с валежите ще са около и над 40 л/кв.м.

В другите 10 области - Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич е в сила жълт код отново заради очакван силен вятър. Прогнозите са, че южният вятър ще се усили със средна скорост 8-13 м/с и пориви около 20-25 м/с.

Жълт код е въведен и за Черноморието. Синоптиците предупреждават, че около и след обяд ще има усилване на вятъра от юг-югозапад 14-17 м/сек (7 бала по Бофорт), както и пориви 20 м/сек (8 бала по Бофорт). На север от нос Калиакра ще има увеличение на вълнението до 4 бала.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg