Военен парашутист носи подарък на болно дете от кмета Тодоров
Военен парашутист носи подарък на болно дете от кмета Тодоров / Община Стара Загора

Единайсетгодишният Анатоли Христов, който се лекува от вродено заболяване на долните крайници в санаториум в Новосибирск, ще получи  герба на Стара Загора. Кметът Живко Тодоров се надява малкия жест да помогне на момчето да оздравее по-бързо. Лечението му в базата на Сибирската академия на науките върви успешно, той се подобрява и вече прави първи стъпки самостоятелно.

Подаръкът ще предаде о.р. капитан Емил Николов от бившата Парашутна бригада в Пловдив. Той е член на СОСЗР и на Международния съюз на десантчиците с център в Москва, почетен кръводарител на България, парашутист от 32 години, първият парапланерист в Българската армия и радетел за създаване на Център за оцеляване по бойно-приложни спортове.

Капитан от резерва Емил Николов, служил в бившия вертолетен полк край Стара Загора, си спомня и за друг факт, който го свързва с „най-зеления", според думите му, град. Първата му спортна униформа на парашутист е била ушита в местната фабрика "Наталия" и издържала повече от 10 години на поривите на въздуха в небето над България. Затова не се поколебава по време на големите летни пожари в Стара Загора през „огненото лято" на 2007 г. да съдейства за осигуряването на 3 000 бутилки с минерална вода за пожарникарите, които денонощно се борят с овладяването на стихията.

О.р. кап. Николов очаква позволение от Министерството на образованието за създаване на програми за обучение по екстремно оцеляване. В плановете му за тази година е поставянето на няколко рекорда по парашутизъм на Антарктида, за които се предвижда употребата само на българска екипировка.