ВМРО - Ески джамия - Областен управител
ВМРО - Ески джамия - Областен управител / netinfo

Областният управител Мария Нейкова да не участва в тържествата на връх Шипка, посветени на Националния празник на България трети март. За това призоваха от местната структура на ВМРО.

Причина е Ески джамията в Стара Загора.

 

“Джамиите и религиозните храмове, които са паметници на културата и са от национално значение, но са единствените за населеното място, ще могат да се ползват от религиозните общности”, гласят приетите поправки в Закона за архитектурните паметници. Народното събрание одобри поправките внесенио от депутата от НДСВ Нина Чилова.

 

“Съществува реална опасност джамията в Стара Загора от културен паметник да се превърне в действащ молитвен храм. Предприетите реставрационни действия са национално предателство, а областният управител Мария Нейкова обслужва интересите на тройната коалиция. Ще настояваме президента Георги Първанов да наложи вето върху закона”, каза председателят на местната структура на ВМРО Кристиян Петков.

 

В средата на миналата година Мария Нейкова  настоя за осигуряване на средства за  консервиране, реставриране и адаптиране на Ески джамия в Стара Загора. Областният управител получи уверението на министъра на културата Стефан Данаилов, че ще бъде осигурено финансиране. 

 

Тогава от общинската организация на Атака настояха Мария Нейкова да отгегли предложението си или да подаде оставка.

Преди време от Регионалния исторически музей обясниха, че замислят цялостна реставрация на джамията.

 

“Ако Мария Нейкова не излезе с позиция по въпроса, в деня на Националния празник- трети март, тя  и депутати от управляващото мнозинство, няма да бъдат допуснати до официалните чествания на връх Шипка”, заканиха се от ВМРО.

 

Този следобед областният управител Мария Нейкова ще коментира пред журналисти позицията на местните войводи.