Вече е факт: Истинската история на Христина Морфова
Вече е факт: Истинската история на Христина Морфова / netinfo

 

„Истинската история на Христина Морфова"- така се нарича книгата, чиято премиера за България се състоя в Стара Загора.
Автор на първото по рода си обективно изследване за живота на първата българска оперна прима Христина Морфова е старозагорската журналистка и кореспондент на БТА Румяна Лечева.


Близо 7 години от професионалния си живот журналистката посвещава на изследване на личните архиви на певицата, събиране на различни документи от семейните архиви на фамилиите Лукаш, Багарови, Владикини, свидетелски разкази на съвременници на Христина Морфова, на нейната свекърва Теофана Лукаш, за да осветли неизвестни факти от нейния личен и творчески път.


Специално място в книгата е отредено на голямата любов на Христина Морфова с д-р Любен Лукаш- брат на генерал Константин Лукаш, убит от Народния съд през 1945 година, невероятното й приятелство до гроб с нейната пианистка и корепетиторка Людмила Прокопова, отдадеността й на нейните ученици.
Близо 500-те страници на „Истинската история на Христина Морфова" са обективно изследване в дълбочина на противоречивата личност на видната старозагорка, завоювала слава по европейските сцени, документален разказ за живота на първата българка, събрала записи в първата грамофонна плоча, издадена в България.
Книгата съдържа писма, документална хронология и спомени за спектаклите, с участието на Морфова, за нейните отношения с най- близките й , за голямата драма в професионалния й живот, в която се превръща нейното концертиране в Русия през 1934 година.


Книгата прави опит да даде и коректен отговор на въпроса „чия жертва е Христина Морфова- на политическата конюктура или на организираната посредственост?"
„Истинската история на Христина Морфова" се появява на книжния пазар близо 80 години от след смъртта на голямата българска певица, почти забравена и непозната в родината си и превърната в кумир в европейските музикални столици. Още приживе европейската публика сравнява уникалния глас на Христина Морфова с гласовете на великите оперни асове- Карузо и Шаляпин.
Документалният разказ на журналистката Румяна Лечева се появява 4 години след едноименния филм, който кореспондентката на БНТ прави за оперната прима.

„Истинската история на Христина Морфова" става възможна благодарение подкрепата на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и местни благодетели.
Преди премиерата в родния град на певицата, книгата бе представена пред музикалните общества на Прага и Виена, където се пазят живи спомените за големия старозагорски певчески талант.
За премиерата в Стара Загора специално от чешката столица пристигна Надя Лукаш- дъщеря на ген. Лукаш.


По време на премиерата на книгата в Стара Загора отново бе повдигнат въпроса за преименуване на Държавната опера в Стара Загора, която според отлежало вече 5 години предложение трябвало да носи името на видната оперна прима.
От 5 години емблематичната огърлица на Христина Морфова е собственост на носещото нейното име средно музикално училище в Стара Загора.