В средата на март предават проект за туризма в областта
В средата на март предават проект за туризма в областта / DarikNews, Невена Божкилова
В средата на март предават проект за туризма в областта
51000
В средата на март предават проект за туризма в областта
  • В средата на март предават проект за туризма в областта

Публичното обсъждане на разработения проект за туризма в областта предизвика разгорещени дебати на днешната среща в сградата на Община Стара Загора. Проектното предложение е по Приоритетна ос 3: „Устойчиво развитие на туризма. Партньори на Стара Загора са Общините Нова Загора и Раднево. То ще бъде внесено на 15 март. През месец септември ще стане ясно дали проектът е одобрен и какви средства ще бъдат отпуснати. Максималната сума е 500 хиляди лева. Реализацията му е в рамките на 24 месеца. Това разясни председателят на екипа, разработил проекта - Андрей Горанов.

Той представи направено проучване сред 350 души, живеещи в София, за това дали познават старозагорския регион. Оказва се, че те не знаят какви туристически обекти има в нашия край. От изследването става ясно, че софиянци са готови да посетят Стара Загора и околните селища, ако им бъде представено нещо интересно за разглеждане.

Самият проект има за цел да се създаде туристически продукт, който да бъде рекламиран в Европа в периода март-април 2013 и през същите месеци през 2014 година. В проекта са заложени представяне на регионалните забележителности на различни международни изложения в Италия, Гърция и Румъния. Рекламната кампания ще се реализира чрез телевизия, радио, печат, билбордове, рекламни банери на английски, немски и румънски.

Статистиката сочи, че румънците, за 2010 година, са осъществили около 920 хиляди пътувания в България. За 2011 година цифрата е с 1% повече. Повечето от посетителите търсят информация най-често от интернет и чрез туристически агенции. Именно за това ще се наблегне на рекламирането на нашия регион в глобалната мрежа. Подробности може да чуете в прикачения звуков файл.

Основна критика към организаторите на срещата от страна на различни НПО беше, че не са били поканени на срещата. Самите те са разбрали от медиите за обсъждането. Зам.-кметът Иванка Сотирова обясни, че това е предстартова среща по проекта. Ако той бъде одобрен, те първа ще се поставят конкретни задачи за изпълнение, ще се провеждат срещи с цел генериране на идеи и т.н.