Томов готов с предложението си за лунния имот
Томов готов с предложението си за лунния имот / DarikNews.bg, архив

Общинският съветник от "Нова сила" Тихомир Томов е готов с предложението си до местния парламент в Стара Загора за закупуване на общински имот на Луната.

"Общинският съвет дава съгласие за придобиване право на собственост от Община Стара Загора върху имот с площ 50 дка, намиращ се на Южния полюс на Луната.

Упълномощава Кмета на Общината да започне преговори с Президента на фирма „ Lunar Embassy " г-н Д . Хоуп с адрес : 1329 US Highway 395 North, Suite 10-281 Gardnerville Nevada 89410,USA за придобиването на терена", е записано в предложението.

В мотивите до Общинският съвет Томов посочва, че в бюджетите за 2013 г. на водещите икономики са предвидени милиардни средства за построяването на лунни бази. В същото време той е изчислил, че лунната общинска инвестиция би струвала на местната хазна в Стара Загора около 1000 долара.

Преди ден, пред репортер на Дарик Стара Загора, бившият зам.-кмет разказа за идеята си, която предизвика широк местен и национален отзвук.

"Желанието ми е с този акт да подканим правителството още тази година да внесе членската такса в ЕКА /Европейската Космическа Агенция/,като този акт ще ни позволи веднага да започнем да участваме в европейските космически програми - ако стоим настрана, ние винаги ще останем само потребители. Ясно е, че романтичният период на космическите изследвания вече е в миналото. Сега сме във времето на прагматичния етап", мотивира се пред Общинския съвет Тихомир Томов.Според него рано или късно Земята ще се окаже тясна за нас, а лунният терен ще бъде инвестиция в бъдещето на старозагорци.