Тихомир Томов настоява за паспортизация на растителността в „Бедечка”
Тихомир Томов настоява за паспортизация на растителността в „Бедечка” / DarikNews.bg, архив

Общинският съветник от Нова сила Тихомир Томов предлага да бъде направена паспортизация на растителността в парк „Бедечка", за да може частично да бъде обезпечено запазването на екосистемата.

„По-голямата част на квартал (парк) „Бедечка" е гъсто залесена или гориста местност с ценни дървесни видове. Предвид факта, че за тази територия е приет подробен устройствен план - план за регулация и план за застрояване, Общинският съвет и Общинската администрация са длъжни да обезпечат запазването на растителността", е записано в документа, който общинският съветник се надява да бъде включен в дневния ред на февруарското заседание на местния парламент.

Тихомир Томов предлага Общинския съвет да възложи на кмета в срок до 31 март да осъществи необходимите според закона действия за паспортизация на растителността в квартал (парк) „Бедечка" (заснемане на растителността и актуализиране на публичния регистър на озеленените площи, на дълготрайните декоративни дървета и на дърветата с историческо значение в общината).

Ето как общинският съветник мотивира предложението си:

„Специфичният комплекс от влажни и заливни горски участъци по поречието на река Бедечка е уникален за района на град Стара Загора и Старозагорска община. Този тип местообитания са включени в приложение 1 към чл.6, ал. 1, т.1 на ЗБР и са приоритетни за опазване. Откритите терени в околностите на реката, заети от ксеротермни тревисти видове в комбинация с декоративни храсти и дървета играят роля на буферна зона и предпазват крайречната екосистема от силен антропогенен натиск. Течението на реката в комбинация с Казанлъшкия проход е важен и единствен в района миграционен път за птиците при преминаване на планинската верига на Сърнена средна гора.
Всичко това е отбелязано в становище на природозащитната организация „Зелени Балкани", която от години изследва парка. Фауната и флората в парка са най-богати в сравнение с тези на другите паркове в град Стара Загора. Установени са 44 вида сухоземни гастроподи, множество насекоми от които защитеният вид Formica rufa, 9 вида риби, 5 вида земноводни, 9 вида влечуги, 107 вида птици, 17 вида бозайници, множество хигрофитни, лечебни, хранителни и декоративни растителни видове. Общо са установени 6 балкански ендемични вида, 1 български ендемичен вид, 1 вероятно нов за науката вид и нов за фауната на Европа, 110 размножаващи се в парка, зимуващи или мигриращи през него животински видове.
Растителността в парка е основен фактор за създаване облика на ландшафта, обособяване на специфичен микроклимат и специфика на биоценозите. На територията на парка се намира защитено вековно дърво Стария Чинар (Глава 5 от ЗБР). От защитените видове (прил. 3 на ЗБР) е установен Capsella thracica, който е и ендемит. Предстои проучване на видовете с висок природозащитен статус в парка.
Поради уникалния за района характер на екосистемата и местообитанията и, както и наличието на голямо количество редки, ендемични и защитени животински и растителни видове на територията и акваторията на парк "Бедечка" всяка намеса увреждаща комплекса от живи организми и нежива природа би била противозаконна".