Тази вечер безплатна прожекция на филма „Урок’
Тази вечер безплатна прожекция на филма „Урок’ / DarikNews.bg, архив

Прожекции с ВХОД СВОБОДЕН на българския филм „Урок", един от трите финалиста за наградата ЛУКС на Европейския парламент, ще се проведат в шест български града през ноември и декември. Събитията в Стара Загора, Враца, Видин, Пловдив, Русе и София се организират от Информационното бюро на ЕП в България в партньорство със София Филм Фест и центрове Европа Директно.

Наградата ЛУКС е филмова награда, която от 2007 г. насам се присъжда от Европейския парламент. Тя има две основни цели: да даде публичност на дебата за Европа и да подпомага разпространението на европейски копродукции в рамките на ЕС. Тече седмата година на партньорство между Филмовата награда LUX на Европейския парламент и „Венецианските дни". За пореден път Венеция беше началната точка на трите финалисти към официалното състезание и връчването на наградата в края на годината. По време на филмовите дни ЛУКС, от октомври до декември, "Медитеранеа", "Мустанг" и "Урок" ще пропътуват цяла Европа. За целта филмите ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на Европейския съюз и ще бъдат излъчени в над 50 държави и 20 фестивала, давайки възможност на още по-голяма аудитория да ги открие.

Прожекцията в Стара Загора ще бъде тази вечер от 18:30, в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески". В събитието ще се включи един от ключовите герои във филма -старозагорският артист Христофор Недков, който ще сподели своите впечатления за лентата.