Свещеният извор на Стара Загора
Свещеният извор на Стара Загора / netinfo

В първата събота на Великия пост, наречена Тодорова събота или Тодоровден, православна църква почита  паметта на Великомъченик Теодор Тирон. Почитането на Св. Теодор е засвидетелствано още в ранните векове на Църквата.

Смята се, именно Св. Теодор Тирон  е  духовният покровител на Стара Загора от първите години на християнска България до наши дни. През 864 г. той става патрон на най-почитания и най-важен храм в района на нашия град - храмът на върха на Старозагорското Аязмо.

Названието “аязмо” идва от гръцката дума “агиязмо” – “свещен извор” и свидетелства за наличието на древен лечебен извор в района. През турско време хълмът все още е носел името “Аязмото на Св. Теодор”. Според историческите данни  “Аязмото на св. Тодор” е бил наричан един голям, вдлъбнат камък на върха на рътлината, от чиято пукнатина е изтичала цяла река с лековита вода. В турско време този извор е бил считан за свещен и лековит от българското население, което продължавало да му отдава почит на Тодоровден, денят на св. Теодор Тирон.
След Освобождението, всяка година на Тодоровден е имало голям пролетен панаир, провеждан на улица “Железни врата”, една от средновековните улици на Боруй. Съгласно българската традиция, това всъщност е бил най-големият празник на града, в който е честван Св. Теодор Тирон, покровителя на най-важния храм на Боруй и на града.

През 1894 г.  старозагорският митрополит Методи Кусев си поставя задачата да възстанови значението и светостта на Аязмото за българите. Той учредява благотворителен комитет “Св. Йоан Милостивий” с чиято помощ и с подкрепата на общината се възстановява гората, а на мястото на стария главен манастир на града е изграден параклис, носещ името на същия светец Теодор Тирон.
През 1949 г. обаче  комитетът “Св. Йоан Милостивий” е ликвидиран, гората на върха е национализирана и наименувана Парк за култура и отдих “Владимир Илич Ленин”. Манастирът-дом на Методи Кусев на върха е взривен и на негово място е построен ресторант. Общоградският празник в деня на Св. Теодор Тирон, покровителя на главния храм и на града е отменен.

На Тодоровден в Стара Загора празнуват  1198 мъже с името Тодор, 419 жени – с име Тодорка, 320 мъже  с име Теодор и 560 жени – с име Теодора, информират от  Дирекция „Гражданско състояние” в общината.
Честит празник на имениците!