Старозагорци подкрепиха майката на починалото бебе
Старозагорци подкрепиха майката на починалото бебе / DarikNews.bg

Около 100 души се включиха в организирания днес в Стара Загора митинг в подкрепа на майката на тримесечния Павел, който почина на 24 януари. Експертизата, чийто резултати бяха обявени в петък показа, че смъртта на бебето няма връзка с поставените му по-рано през месеца ваксини.

Събитието бе организирано в социалните мрежи и по данни на организаторите потвърждение за участие са дали близо 400 човека. Едва една четвърт обаче се включиха на живо. Сред присъстващите бе отец Евгени Янакиев от Сливен, който твърдо се обяви против ваксините.

„Реших да го направя, защото като майка съм съпричастна с друга майка. Готова съм да помогна на Павлина в бъдещите й действия, на този етап обаче подкрепата ми е само морална. Ще се въздържа от коментар обаче дали съм за или против ваксините. Не искам като организатор моето виждане да повлияе на хората", коментира Любомира Райкова, която е сред организаторите на проявата.

Част от присъстващите изразиха мнение, че трябва да се направят промени, които да позволят на родителите сами да правят избора дали да ваксинират децата си.

„Нали ние сме тези, които носим отговорността за децата", коментира Ивелина Чорчопова, която е майка на две деца.

Малко след началото на протеста пред сградата на общината се появи и семейството на починалото бебе. Майката Павлина Стефанова показа снимки на малкия Павел и след като благодари на хората за подкрепата, помоли да не я изоставят в стремежа й да научи истината. „Нямам право да упрекна когото й да е. Има закони, но за едни има, за други - не. Затова търся Вашата морална подкрепа, не ме оставяйте, искам да се боря докрай", лаконична бе тя пред събралите се.

Бащата на починалото дете Атанас отхвърли твърденията на специалистите, че също е имал симптоми на грип. „Аз дори нямам личен лекар. Хората, които трябва да си свършат работата, избягаха в чужбина. Нека приключи всичко и тогава ще коментирам. Иска ми се обаче когато се види, че нещо не върви, то да се оправи, а не да се оставя ей така", заяви той. Двамата родители бяха придружавани от другите две деца на семейството - момчета на 8 и 5 години.