Стара Загора е домакин на Нощта на изкуствата
Стара Загора е домакин на Нощта на изкуствата / Община Стара Загора

Близо 60 събития в 17 обекта ще бъдат част от тазгодишното издание на Нощта на изкуствата в Стара Загора. Организатор на проявата е община Стара Загора, а началото ще бъде дадено в 18,45 часа. Събитията ще продължат до 01,00 часа.

Дебют в Нощта на изкуствата ще направи фестивала за дигитално изкуство „042". Той включва включва изложба, видео работилница, лазерно шоу, видео уъркшоп, лекции и презентация.

Откриването на Нощта на изкуствата ще се състои в Регионалния исторически музей в 19,00 ч. Преди него ще има изпълнение на Трио „Реверанс" от Държавна опера-Стара Загора. След церемонията по откриването режисьорът на Операта Славчо Николов ще отведе от Музея в Операта една от чаровните седем Музи.

Те ще бъдат посрещнати в 19.30 ч. във фоайето пред зрителна зала от богините Венера, Юнона, Минерва, придружени от Парис, с изпълнение от операта „Хубавата Елена". Това ще бъде първото участие на Операта в инициативата.

След изпълнението на богините зрителите ще могат да чуят и трио „Гранди тенори", а след това всички посетители ще могат да разгледат сцената, декор и реквизит на оперите „Мадам Бътерфлай" и „Турандот, както и юбилейната изложба на Христо Танев.

Желаещите ще могат да закупят билети за представленията на Държавна опера Стара Загора на преференциални цени, както и цени издания - книги и брошури - за историята на Операта, представленията и, известни имена, свързани с Операта като сборника „80 години Старозагорска опера", книгите на Розалия Бикс - „Фестивалът и неговото златно време" и „Оперният театър на Димитър Димитров", книгата „Музикалният театър-проекции във времето", книги за Веселина Кацарова, Борис Христов и др.

Специалната изненада за всички е възможността да пробват и се снимат с красиви костюми от спектакли, които ще бъдат на разположение на посетителите в тази специална нощ за Стара Загора.

В организираната от Тракийския университет Нощ на учените тази година за първи път се представят Педагогическият факултет и ДИПКУ. Предвидени са конкурси за ученици и студенти, презентации на ВЕИ системи, изложба от посещението на старозагорци в ЦЕРН (Европейската организация за ядрени изследвания), философско кафене, арт ателие с изкуство от боклук, всичко това заключено в триъгълника на знанието - образование, наука и иновации, обясниха организаторите.

В инициативата се включва и Художествената галерия, която показва експозиция Съвременна българска графика, икони, сценографски костюми, изложбата „Гео Милев и Der Sturm", клавирни концерти на Ромео Смилков и Мартин Дафинов и джаз концерт Road six sax.

В библиотека „Родина" ще бъде представена книгата „Воден знак" на Крум Филипов, който е 10-ият носител на наградата от конкурса за поезия Веселин Ханчев.

В Регионалния исторически музей вратите за посетители ще отворят музите на поезията, изкуството и науката. Те ще се включат в играта "Намери своята муза", а за посетителите са подготвени още инициатива "Открий твореца в себе си", състезателни игри "Зрънце по зрънце", "Късчета от миналото" и др. Входът за възрастни е 1 лев, а за деца - 0,50 стотинки. Билетите ще важат и за останалите обекти - музей "Неолитни жилища", Хилендарски метох и Музей на религиите.

С изкуството ебру - рисунка върху вода, ще могат да се запознаят посетителите на Регионална библиотека „Захарий Княжески", която ще предложи за първи път в детския отдел заснемане на клипче на дете с книжка, както и мултимедийна презентация на колекция от картички и снимки на стара Стара Загора.