Сняг и снежни човеци валяха днес в Казанлък
Сняг и снежни човеци валяха днес в Казанлък / Снимки: Георги Манев, Колаж: Иван Бонев

Навалелият пресен близо 15 сантиметра сняг в Казанлък днес провокира до късно следобед жителите на града да създават различни снежни човеци.
Още по обед своеобразното състезание откри местен бизнесмен, който държи павилион за бързи закуски и сандвичи до централно училище.

С помощта на ученици бе направен близо 2 метров снежен човек- великан, с всички познати от книжките атрибути.
Сини и червени воали бяха използвани за шал, неизменната метла с голяма дървена дръжка за ръка, дълги клечки за крака, червена кофа за шапка . Огромният снежен човек си имаше и оригинални копчета, създадени от естествени материали. Забавната фантазия на авторите на великана -Снежен човек използва за целта 5 големи печени кюфтета. За да е по-атрактивен човекът от сняг имаше и 2-литрова бутилка бира.


Почти в противоположния край на града, час по -късно се роди и друг, „автомонтьорски" снежен човек. Той бе изваян от служител в местното магазинче за гуми. Тематичната снежна скулптура бе с автомобилна гума на главата, в ролята на шапка, с два чука за ръце, копчета създадени от автобои и въгленчета за разкош.


В централна пресечка от главен булевард в Казанлък пък се роди джудже Снежен човек, който бе в пъти - по-малък от снежните си събратя. За сметка на това разполагаше с огромно мъжко достойнство. За последното неизвестният автор е използвал огромен морков и два картофа.

В класически вариант бе решен Снежният човек на колектива на местен хотелски комплекс. "Заразени" от снежната мания днес в Казанлък, те сътвориха свой вариант на снежен човек, с всички познати от детските книжки атрибути. Сериозният брой хотелски звезди  принудиха авторите на снежната фигура да спазват добрия тон и канон в градежа.


За жалост своеобразното снежно състезание в Казанлък остана без награди, но за сметка на това целодневно се радваше на публика, пищно изобилстваща от местни зевзеци.