Молитва за Стара Загора
Молитва за Стара Загора / netinfo
С паметна вечер спектакъл  Стара Загора ще отбележи 141 години от боевете за града по време на Руско-турската освободителна война и 140 години от Освобождението на България.

На 31 юли от 21 часа на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“ започва „Моление за Стара Загора“. Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира ораторията от проф. Найден Андреев „Моление“. Солист е Емилия Иванова, участват хор и оркестър на Държавна опера Стара Загора.

Постановката на Олеся Пантикина „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов ще представи балетът на старозагорската опера.

честване
netinfo


Оркестърът и хорът на операта, Общински духов оркестър, Военен духов оркестър при Втора Тунджанска механизирана дивизия ще изпълнят Тържествена Увертюра 1812 на Пьотр Илич Чайковски. На диригентския пулт отново ще застане митрополит Киприан.

От 10 часа на паметната за Стара Загора дата 31 юли ще бъдат положени венци и цветя от признателното поколение на паметниците, посветени на Освобождението на града.

Миналата година жителите и гостите на Стара Загора наблюдаваха уникален по рода си и мащаби на реализация спектакъл „Молитва за Стара Загора” . С възможностите на визуалните изкуства, невероятен звук и светлина авторите на проекта представиха един нов тип градски ритуал в памет на загиналите и дадените свидни жертви по пътя към национално освобождение. В автентична среда, на историческия хълм "Бранителите на Стара Загора", на който са се водили реалните бойни действия преди 140 години, спектакълът интегрира в едно основните компоненти на посланието, което се съдържа в него, традиция и вяра.