Решението на съда е първата спечелена битка
Решението на съда е първата спечелена битка / DarikNews.bg, архив

Решението на Старозагорския окръжен съд е само първата спечелена битка, от това което ни предстои. Надявам се мюфтийството да прояви разум и да не се възползва от възможността за обжалване пред Апелативен съд Пловдив. Така общинският съветник от ГЕРБ Маноил Манев коментира решението, с което се отхвърля иска на Мюфтийството за Ески джамия.

Според Илиан Илиев съществува голяма вероятност да се търси споразумение по казуса между общината и мюсюлманската общност за отдаване на терен в „Лозенец", на който да се изгради джамия. За това е уверил и адвокат Руев. „След индикациите от Добрич, Дупница, Шумен и Кърджали има възможност да се търси споразумение по места. Хасковското мюфтийство обаче е агресивно настроено да обжалва, затова се радваме на решението, но с мярка, тъй като изчакваме следващата стъпка, за да преценим какви действия да предприемем".

От три години мюфтийството заявява желанието на мюсюлманската общност да им бъде възстановена собствеността върху Ески Джамия, която бе реставрирана и превърната в Музей на религиите по европейски проект. По време на делото бяха организирани няколко протеста в защита на Музея на религиите, в които едни от най-активните бяха участници във ФБ групи. Имаме готовност, ако се стигне до обжалване, да отидем и в Пловдив, където местни общественици ни увериха, че ще ни подкрепят, обясни Илиев. И той, и Манев са категорични, че обединението на старозагорци около каузата, не бива да се разпада. „Няма как да мерим кой какво е направил по казуса. Показахме, че можем да бъдем чути само ако се обединим около една обща кауза, без значение от партийната ни принадлежност", коментира още общинският съветник от ГЕРБ Маноил Манев.

Сградата на Музея на религиите е държавна публична собственост, а теренът, върху който е построена е общинска. Това беше и основният мотив, по който община Стара Загора се конституира като страна по делото. Тогава именно се стигна до истинска юридическа защита по делото, категоричен бе Манев.