Редят изложба с портрети на лагеристи
Редят изложба с портрети на лагеристи / DarikNews.bg, архив

Изложба и книга представя Веселин Байчев-син на военния „царски" прокурор и съдия д-р Байчев, този следобед в Регионалната библиотека „Захарий Княжески". Експозицията е на тема "Пробиви в стената", а книгата е със заглавие "Спомени от лагерите. Портрети на лагеристите от Белене (1948 - 1953)". Портретите на лагеристи са рисувани от д-р Петър Байчев, прекарал пет мъчителни години в "Белене". Техният автор успява да ги запази и изнесе след излизането си през 1954 г.

Изложбата е осъществена от Института за изследване на близкото минало. "Пробиви в стената" е опитът да се запълни съществуващата празнина в българската историческа памет относно случилото се в комунистическите трудови лагери, казват организаторите на изложбата. По думите на проф. Ивайлов Знеполски тя е "свидетелстване не с думи, а с изображения, пренасящи до нас през времето части от самата текстура на човешките същества, затворени зад бодливата тел".

Веселин Байчев е изтъкнат български диригент. Роден е през 1938 г. в София. Завършил е Българска държавна консерватория (НМА „Проф. Панчо Владигеров") по специалностите „музикална педагогика" (1963) и „оркестрово дирижиране". През годините е дирижирал и ръководил хорове, оркестри в София и из страната. Бил е и главен диригент на оперите в Русе и Стара Загора.

Изложбата се открива днес от 17.30 часа и може да бъде разгледана до края на февруари.