Преобразуваха Областният съвет, който се занимава с етническите въпроси
Преобразуваха Областният съвет, който се занимава с етническите въпроси / Sofia Photo Agency

Областният съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси се преобразува в Областен съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси в област Стара Загора. Това стана ясно по време на заседанието на досегашната структура, под председателството на областния управител Йордан Николов.

Доклади за състоянието на интеграционните въпроси в съответните общини представиха само от общините Мъглиж, Братя Даскалови, Николаево и Раднево. Като основни проблеми се очертават безработицата, образованието и здравеопазването при ромите.

Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Татяна Димитрова информира, че стартира проект „Нов шанс за успех", финансиран от Европейския социален фонд, като част от Оперативната програма „ Развитие на човешките ресурси". Целта му е да бъде улеснен по-нататъшният достъп до образование на неграмотни и слабограмотни хора. По този начин става възможно по-конкурентното им участие на пазара на труда.

„За успешното осъществяване на интеграцията на малцинствата в българското общество от съществено значение е сътрудничеството на всички пряко ангажирани институции на национално, регионално и местно ниво с представители на неправителствени организации и на самите малцинства", подчерта по време на срещата областният управител.

На срещата присъстваха директори на регионални структури, заместник-кметове на общини в областта и представители на ромски неправителствени организации. Всички те се запознаха и гласуваха предложенията за допълнение и изменение на Правилника за работа на съвета, както и в Областния съвет за сътрудничество.

Националният съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси се преобразува в Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси. Функциите по администриране на международната инициатива „Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г." преминават към него.

Национален координатор по Десетилетието поема вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е и председател на Националния съвет.