/ iStock/Getty Images
„Приятелство в рози“ е мотото на тазгодишния Празник на розата в Казанлък, а неговата история и традиции навършват 119 години. Това каза в интервю Сребра Касева, организатор на разнообразните събития в рамките на тазгодишната програма в Община Казанлък. 

"По традиция кулминацията на празника се състои през първата седмица на юни, като в петък е Денят на град Казанлък и тогава започват тридневни пищни тържества. Постепенно като част от програмата се организират все повече събития и през последните десетилетия традиционният Празник на розата прерасна във празник на таланта, изкуствата и красотата, който продължава повече от месец", обясни Касева.

"В цял свят е известно, че маслодайната роза е символ на страната ни", каза тя. За пръв път Празник на розата в Казанлък е организиран през 1903 година. Сребра Касева разказа, че по това време всички влакове, които са се движели на територията на България, са имали безплатни пътувания до Казанлък за желаещите да се насладят на тържествата. От тогава до днес Празникът на розата в града се чества ежегодно, а през следващата година ще се отбележи 120-годишния му юбилей.  

Пред Касева сподели, че подготовката вече е започнала и се предвиждат пищни събития, които да изненадат гостите от страната и чужбина. Програмата на Празника на розата обхваща най-разнообразни събития – концерти, музикални изпълнения и танци, изложби, но най-важни са розоберите.

"Това е най-характерният за региона момент от тържествата, тъй като те съвпадат с времето, когато се бере маслодайната роза", обясни Сребра Касева. Интересна традиция е и посрещането на гостите с гердан от рози, който също се е превърнал в една от емблемите на празника.

"Розите се берат рано сутринта, след което се нанизват на конец и се изработва гердан. За един такъв са необходими около 70 розови цвята", уточни тя. С тези гердани домакините от Казанлък посрещат дипломати и официални гости на ритуала „Розобер“, обясни Касева.

Розоберът има своите традиции още от началото на честването на празника преди 119 години. По това време са се правели сватби, имало е много радост, песни и танци. Идвали са розоберачки от цяла България и е била избирана най-сръчната и трудолюбива от тях, която се е превръщала в лицето на розобера. 

Оттук произлиза и едно от най-емблематичните събития в празничната програма - изборът на Царица Роза, разказа Сребра Касева. Конкурсът се организира вече 54 години, а победителката е домакин на всички инициативи на празника.

В началото надпреварата е била за „Мис Роза“, а в последствие се преименува и се превръща в едно от най-атрактивните събития в културния календар на града. Касева обясни, че важно правило и основно изискване за конкурса е кандидатките да завършват средното си образование в Казанлък в годината, в която участват в подбора, както и да са навършили 18 години.

Преди конкурса всички кандидатки преминават предварителна подготовка по програма „Пътят към короната“, добави тя. Целта е да станат разпознаваеми като участват в различни събития и посетят културните институти.

Всяка година се включват различни инициативи, като най-знаковото в програмата е да засадят своята роза за Казанлък. В рамките на програмата участничките се учат на протокол и на етикет и опознават културното наследство на региона, добави тя.

"В конкурса освен Царица Роза, се избират още две нейни подгласнички, допълни Сребра Касева. Така се съставя „екип на цариците“. През цялата година Царицата има много ангажименти и понякога само едно момиче не може да ги поеме", допълни тя.

Така винаги една от трите остава в града, за да може да ги представлява. Царицата предвожда празничното шествие, участва в ритуалите "розобер" и "розоварене", придружава гостуващите делегации.

По дългогодишна традиция Царица Роза получава покана за посещение в побратимения с Казанлък град Фукуяма в Япония, допълни Касева. Тя напомни, че на 13 май тази година специалното жури избра за Царица Роза 18-годишната Белослава Желева, а нейни подгласнички са Тереза Палова и Габриела Петкова.

Белослава Желева тържествено обеща пред съгражданите си, че ще носи с достойнство короната в името на родния Казанлък. Кулминацията на Фестивала на розата започва с церемонията по коронясване на Царица Роза, когато тя получава своята корона на Казанлък и завършва с карнавалното шествие, което по традиция се състои първата неделя на месец юни, обясни Сребра Касева.

В пъстра карнавална редица участниците дефилират в продължение на час по улиците на града. Те изобразяват различни моменти от историята и многообразната култура на Розовата долина.

"В шествието дефилират емблематичните „нашенци“ от Чудомировите разкази, спортни отбори, рокери, ученици, читалищни формации и много други. Шествието предвожда Царица Роза заедно със своите подгласнички и с малките Принцеси на розата", обясни Касева.

Тази година шествието е обогатено както с участници от цялата културна общност на града, така и с гостуващи състави от побратимени на Казанлък градове и колоритни състави от България.

Сребра Касева подчерта, че това е най-големият ежегоден уличен карнавал в страната, а в тазгодишното издание ще се включат над 10 хиляди участници. Коронясването на Царица Роза ще се състои вечерта на 3 юни на централния площад „Севтополис“ и ще завърши със светлинно шоу и с празничен концерт на Владимир Ампов-Графа.

"Шествието ще премине по улиците на града на 5 юни, непосредствено след тържествения ритуал „Розобер“ в розовите градини край Казанлък", напомни тя. Сребра Касева обобщи, че за поредна година в рамките на едномесечната програма на казанлъшкия Фестивал на розата, която събира хиляди гости от страната и чужбина, посетителите могат да се насладят на редица изложби, международен фолклорен фестивал, концерти, изложение на парфюми и етерични масла, фестивал на виното „Розе“.

Всеки ще може да опита сензацията на лятото - сладолед от рози и да се наслади на още много пъстри и атрактивни събития, представящи вековните традиции в Долината на розите и нейния център-Казанлък. 
БТА