Поредна почит на Хаджи  Димитър
Поредна почит на Хаджи Димитър / Д.Бобева- архив

 

Възпоменателни  чествания на подвига на Хаджи Димитът и неговата чета ще се проведат за 12-ти пореден път тази неделя  / 19-ти юли/ на едноименния връх Хаджи Димитър в Стара планина.

 Организатор на проявата е Организационен комитет Казанлък- Сливен Габрово.

Организаторите  на проявата са категорични, че заради кризата тази година честванията ще са скромни и само в един ден.

  Десет ще са безплатните автобуси, които ще извозят желаещите казанлъчани да поднесат цвете пред паметника на Хаджи Димитър  и неговата чета. Автобусите ще тръгват в 9 часа пред хотел „Казанлък". 30 минути по-късно местни патриоти и граждани ще имат възможност да поднесат венци и цвета пред паметната плоча на загиналите Хаджидимитрови четници,  обесени през 1868 година в сегашния център на Казанлък.

 Възпоменателните тържества на връх „Хаджи Димитър" започват в 11 часа с панихида за загиналите. Обредният курбан е с начало 12 часа. Организаторите на проявата признават, че заради смяната на властта в държавата не очакват голяма посещаемост на тържествата, но въпреки това се надяват новоизбраната председателка на 41-рото Народно събрание Цецка Цачева да уважи поканата им. По традиция и статут, председателят на парламента е патрон на честванията на връх Хаджи Димитър.