/ netinfo
На 21 март отбелязваме Международния ден на хората със Синдром на Даун. За първи път денят е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със Синдром на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година.

През целият месец март деца и родители, ползващи услугите на  Център за социална рехабилитация и интеграция и Център за обществена подкрепа, оцветяваха и апликираха шарени чорапи, които подредиха на пъстра изложба във входа на Сдружение „Бъдеще за децата“.

Подобни инициативи и събития се случват в целия свят. Те целят да привлекат внимание и да разяснят какво представлява синдрома, какво означава той за хората, които са родени с него и как те играят важна роля в нашия живот и общество.

Деца със Синдрома на Даун се раждат на всякъде по света без значение от раса или социален слой. Около 100 такива деца се раждат и в България всяка година.

Двадесет и първото число на третия месец не е избрано случайно за отбелязването на този ден, а за да покаже, че Синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21 хромозомна двойка.

Детето със Синдром на Даун е като всяко друго дете. То иска да играе с приятели, то е сърдечно и иска да бъде обичано. Много хора по света обуват различни чорапи на 21 март, за да подкрепят хората със Синдром на Даун, да напомнят, че светът е шарен и разнообразен.