По-ниски цени на тока и по-високи местни данъци в Стара Загора
По-ниски цени на тока и по-високи местни данъци в Стара Загора / Dariknews.bg, архив

С по-ниски цени на тока и по-високи местни данъци започва 2014-а година в Стара Загора.

Решението за понижението на цените на тока бе взето окончателно от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в последния работен ден на 2013-а година. За абонатите на EVN намалението е с около 1,5% при дневната тарифа и 10% при нощната.

При изготвянето на сметките за ток ще бъде отчетена промяната в цените, като до 31 декември 2013 г. консумираната енергия ще се изчислява по старите цени, а от 1 януари 2014 г. - по новите.

Според експерти от сектора в сметките на потребителите намалението на цената на тока ще бъде около 2 до 3 процента в зависимост от това дали се ползва повече дневна или нощна енергия. Това означава, че при сто лева сметка за ток, ще бъдат спестени два или три лева.

За да бъде постигнато новото намаление на цените, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране намали технологичните разходи на трите дружества с 2 процента и те стават 8 процента за EVN.

Това е трето решение за намаление на цената на електричеството, взето миналата година, като предишните две бяха взети през март и през август. И трите решения се вземат при различни председатели на енергийния регулатор.

Експерти от бранша предупредиха, че с политиката по намаляването на цените на тока се дебалансира системата, което ще се върне като бумеранг към потребителите с шоково увеличение в средата на годината.

Решението за увеличаването на местните данъци и такси в Стара Загора пък бе взето на общинската сесия в края на октомври. С три десети, или от 1,2 се вдига на 1,5 промила, нивото за:недвижими жилищни имоти на физически лица, нежилищни имоти за физически лица, жилищни имоти за юридически лица при такса битови отпадъци. От 3,2 на 3,5 се покачват промилите за нежилищни имоти на юридически лица. Повишава се и данък сгради.