Откриват Фестивала на оперното и балетно изкуство с Отело
Откриват Фестивала на оперното и балетно изкуство с Отело / DarikNews.bg, архив

„Отело" от Джузепе Верди се завръща на сцената на Държавна опера -Стара Загора в целия си блясък в една постановка, създадена с изключителното съдействие на Община Стара Загора.

С нея утре вечер ще се открие и 45-тото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство. Режисьор на „Отело" е Петко Бонев, главен гост-диригент-Георги Димитров. Участват изпълнители със световна слава - Емил Иванов /тенор/, Иван Консулов /баритон/, Даниел Дамянов, Неля Кравченко, Русалина Мочукова,Иван Кабамитов и др. Хореографията е на Ромина Славова. Художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова. Сценографията е последната творческа реализация на покойния главен художник на Операта - Борис Стойнов. В премиерния спектакъл ще участва и Смесен хор при НЧ"Родина" в Стара Загора с диригент Емил Минев.

И в 21 век образът на мавъра Отело е все така актуален - той е свързан с темата за Различния човек, негова интеграцията и трудността му да се впише в обществото. За човешките любов, гордост, достойнство, чест и за, пак човешките им, противоположности - лъжа, коварство, подлост, интригантство. За Любовта и нейната тъмна страна."Отело" е история за Океан от Чест и Любов, Коварство и Подлост и неподозираните му дълбочини....