Откриха редица находки в двете гробници
Откриха редица находки в двете гробници / Dariknews.bg

Седем черепа и части от тях се намират в откритите вчера две гробни съоръжения до река Бедечка. Некрополът е далеч от бъдещия квартал „Бедечка", почти до двете общежития в източния край на „Зеления клин". През Античността некрополите маркирали пътищата, тъй като са разполагани край тях, а този е бил по протежение на пътя от Августа Траяна към Анхиало. Все още не е ясно откъде точно е минавало трасето обаче, обясни ас. Мария Камишева.

Откритията вероятно са семейни гробници, а предполагаемата засега датировка е от началото до края на 3-ти век. Едното съоръжение е с под от мраморен блок, а другото е с тухли, измазани с розов хоросан.

Откриха редица находки в двете гробници
netinfo

Златна висулка, мъниста, стъклен балсамарий, бронзова цилиндрична кутийка с малък отвор, костни игли за коса, бронзова фибула, желязно ножче, монети, токи и стъклена купа са открити още в гробниците.

Предстои антрополозите да се произнесат за възрастта и пола на погребаните, а реставраторите да почистят откритите монети и да ги датират с точност.

Това е първото археологическо откритие за 2016 година, посочи вр.изп. длъжността директор на РИМ арх. Петър Калчев и увери, че музеят ще кандидатства за част от отпуснатите от Министерството на културата 500 хиляди лева за археологически проучвания.