От Международната социална служба - България на гости на „Самаряни
От Международната социална служба - България на гости на „Самаряни / netinfo
От Международната социална служба в България на гости на „Самаряни"
58251
От Международната социална служба в България на гости на „Самаряни"
  • От Международната социална служба в България на гости на „Самаряни"

В продължение на два дни Сдружение „Самаряни" обменят опит с колегите си от Международната социална служба в България. Вчера специалистите споделиха своя опит и добри практики при работата със семейства на деца в риск. Темите бяха свързани с превенция на изоставянето и реинтеграция, ранни бракове, родителско отчуждение, осиновяване и още други направления, обхващащи дейността на Центъра за обществена подкрепа.

Днес е вторият ден от срещата, в който двадесетте специалисти участват в обучение по „Мобилна социална работа". Водещи са Нейко Иванов и Людмила Трифонова от Сдружение „Самаряни". Мобилната работа е подход, при който специалиста отива при нуждаещия се човек. Подходът цели активно търсене и оказване на подкрепа на деца и семейства от високорискови общности. Центърът за обществена подкрепа разполага с мобилен компонент, с който се осигурява възможността за посещение в дома на семейството. По този начин то може да бъде опознато и оценено в собствената му среда. Същевременно с това консултирането е много по-ефикасно, ако се провежда в дома, особено като се има предвид, че семействата в риск често имат нужда от практически съвети за сравнително прости дейности (поддържане на хигиената на дома, грижи за детето, организиране на всекидневната програма и др.) Освен това, мобилният екип работи на територията на цялата община в няколко основни направления: за достигане; откриване на случаи; осъществяване на системна връзка; изграждане на доверие; насочване към съответните институции за оказване на закрила и помощ.

Общо 20 специалисти участват в двудневната среща като освен домакините от града на липите има представители на Центровете за обществена подкрепа от община Смолян. И по-конкретно в Рудозем, Златоград, Доспат, Девин.

Събитието се осъществяват по проект „Регионален подход при осъществяване на реформите в обществените грижи в област Смолян", финансиран от Фондация ОАК и Фондация „Лорд Мичелхам от Хелингли". Проектът се изпълнява от Международна социална служба - България в партньорство в съответните общини.

Всички работни срещи и обучителни сесии се провеждат на територията на Комплекс за социални услуги за деца и семейства в град Стара Загора.