Орехов фестивал в Казанлъшко
Орехов фестивал в Казанлъшко / www.bg-damma.com

Фестивал на ореха ще се проведе в края на тази седмица- 15 октомври, в казанлъшкото село Голямо Дряново. Проявата се организира за трети пореден път и е дело на местни орехопроизводители. Фестивалът се подпомага и от Община Казанлък и читалището в Голямо Дряново.

Фестивалната програма ще започне в 11:00 часа с представяне на производители на черупкови плодове и кулинарна изложба, демонстрираща всевъзможните вкусотии, които могат да се произведат от орехите. 
Официалното откриване на фестивала е в 12 часа.
В програмата участват самодейни читалищни танцови и певчески колективи от с. Копринка, с. Розово, с. Ясеново, с. Градище, с. Голямо Дряново, ансамбъл „Загорче" Стара Загора, Сдружение „Калиферови хайдути" Калофер и „Големите гайди" Асеновград.

Голямо Дряново е едно от землищата в България, в които има най- много орехови насаждения, над 3 000 декара. Масово градините са създавани в периода 1965-1967 година. Тук всяко семейство има орехова градина. В селото допреди 13 години се намираше и най- старият орех в България- 500 годишен, паднал през 1993 година, поради заболяване. В негова чест е издадена и пощенска марка. Преди две години, по време на първото издание на Фестивала на ореха, голямодряновци засаждат негов наследник.