„Общество на граждани и поети
„Общество на граждани и поети / DarikNews.bg

Клуб „Отворено общество" Стара Загора изпълнява проект „Общество на граждани и поети". Той е с продължителност 8 месеца, а стойността му е 18 724 евро.

„Това е застъпнически проект, насочен към активизиране на гражданите за оказване на въздействие върху общинските съветници за решаване на проблема с намиране на подхощяща база за Литературния музей.
Основната цел на проекта е свързана с каузата за обединяване на местната общност около идеята за възстановяването на Литературния музей - въпрос, отлаган от 22 години. Въпросът е не само за нерадостната съдба на един музей, а и за емблемата, за символа на града, за старозагорския духовен генезис - феномен, който не е присъщ на нито един български и на нито един европейски град", разказа Лена Драголова.

Създаден преди повече от половин век Музей „Литературна Стара Загора" притежава безкрайно ценни експонати и архиви на творци. Собственост на музея са и много оригинални произведения на изкуството.

Дейностите, предвидени по проекта са застъпничество и активизиране на гражданскоъто участие, кампания за предоставяне на информация за литературното наследство, създаване на широка коалиция от местни организации и институции и привличане на млади хора към каузата.