Областният настоява за електронна сиренна система в Гълъбово и Ст.Загора
Областният настоява за електронна сиренна система в Гълъбово и Ст.Загора / Дарик радио Ст.Загора

Областният управител Йордан Николов поиска да бъде изградена електронна сиренна система в Гълъбово и Стара Загора като част от Системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението. Искането си областният управител мотивира с факта, че съществуващата процедура се извършва със закъснение във времето. Друг аргумент на Йордан Николов е желанието му своевременно да се вземат мерки с цел опазване здравето на хората.

"В община Гълъбово периодично се замърсява атмосферния въздух със серен диоксид в следствие работата на топлоелектрическите централи от комплекса "Марица изток", пише в писмото си областният управител до председателя на Комисията за уреждане на правоотношенията във връзка със закриването на Министерството на извънредните ситуации Георги Гоцев и до главния директор на "Национална служба Гражданска защита" Стефко Бурджиев .

През миналата седмица бе констатирано замърсяване на въздуха в Гълъбово, припомня Йордан Николов и допълва, че самото оповестяване на населението се осъществява с автомобили и високоговорители на дирекция "Гражданска защита" Стара Загора, РПУ Гълъбово и община Гълъбово и изисква техническо време. Наличието на електронна сиренна система ще даде възможност населението да бъде информирано незабавно и хората да вземат мерки с оглед опазване на здравето си, счита още областният управител.