Няма места  в старческите домове на Казанлък
Няма места в старческите домове на Казанлък / netinfo

Няма свободни места за настаняване в старческите домове на Казанлък.
От година-две, до няколко месеца е средния период, в който подалите молба за настаняване трябва да чакат, докато се отвори място.
В края на януари подалите молби за настаняване в трите социални дома на Казанлък са общо 102 човека, като повечето от тях са жени.

Най- голям е броят на неудовтлетворените молби и чакащите за настаняване в дома за дементно болни "Димитър Папазов". За места там чакат 59 нуждаещи се, при капацитет на дома 70 човека. 48 от подалите молби за този дом са жени.
От дирекция "Социално подпомагане" в Казанлък са категорични, че дефицитът на места за деметно болни е сериозен проблем, тъй като по принцип домовете, предлагащи подобна помощ в България не достигат.
В същото време хората с подобни диагнози непрекъснато се увеличават.
Дефицитът на места в домовете за стари хора  е очевиден и ще става все по-сериозен.
Малцина са тези, които могат да си позволят лукса и цената на частните старчески домове, където месечната такса е от порядъка на 500 лева, признават работещи в системата на "Социалните грижи". За сметка на това в държавните домове таксата е 70% процента от месечните доходи на настанените.Пълна такса в размер на 200-300 лева за пребиваване в дома заплащат онези възрастни, които са дарили имотите си на свои близики и в същото време са настанени в дом.