Международният младежки център приема първите си посетители
Международният младежки център приема първите си посетители / Dariknews.bg

Международният младежки център за работа с деца и младежи в риск в Стара Загора прие днес първите си посетители. Това са група английски младежи, които ще работят у нас по специална програма.

16-те младежи, които представляват частно женско английско училище, ще останат в България една седмица. През това време те ще имат общи занимания с деца, с които работи местната комисия за борба с противообществените прояви в програмата си „Ваканция 2015". Партньор в проекта от българска страна е сдружение "Свят без граници".

Групата е от Южна Англия и за трети път се занимава с подобен международен лагер. Момичетата са на възраст между 14 и 17 години. Избират Стара Загора благодарение на добрите партньорски взаимоотношения между сдружение „Свят без граници" и Фондация за социална промяна и включване, гр. София.

В програмата са предвидени арт ателиета, образователни занимания с учене на английски, спорт на открито, както и Старозагорска шеметна надпревара, по модела на телевизионното предаване „The Amazing Race"

„Благодаря на партньорите ни от сдружение „Свят без граници", на младежките работници, на обществените възпитателии на всички, които им предстои да имат работа с центъра, че са тук", заяви зам.-кмета на община Стара Загора Иванка Сотирова. Тя сподели още че независимо, че Младежкият център все още не е официално открит, неговите локали дават възможност за провеждане на много инициативи с международно присъствие.

„Смисълът на проекта за Младежкия център е да се осъществяват подобни международни обмени за опознаване на различните култури и за създаване на съвместни смислени проекти за малки дейности в основата, на които ще стои доброто приятелство и взаимодействие. Независимо, че възрастовите групи са много различни мисля, че ще има много добра спойка в общуването и ще се получат едни чудесни занимания и добри възможности на английските гости да опознаят Стара Загора, който е един много красив и зелен град", коментира по време на откриването Иванка Сотирова.

„Преди няколко месеца бях сам тук, видях какви възможности има града и се радвам, че успях да доведа тези хора от Англия за да работим заедно. Децата са подготвили много интересни неща за всички и се надяваме да се забавлявате в предстоящата седмица", сподели ръководителя на групата.

С добре дошли приветства и председателят на УС на сдружение „Свят без граници" Ганчо Илиев. „Радвам се, че тази сграда вече е факт. Много съм щастлив, че центърът е в Стара Загора и ще даде възможност на Вас, младите хора, да се чувствате важни и значими", заяви той.

Международният младежки център за работа с деца и младежи в риск е изграден в сградата на бившето кино "Жельо Диманов". Тя бе изцяло реновирана с помощта на средства от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

В изцяло обновената сграда има 36 спални помещения за гостуващи групи, две модерни конферентни зали, зали за различни по вид занимания. Те ще обхванат около 150 деца и младежи в риск.