Международната изложба София Комикс Експо 2014 гостува в Стара Загора
Международната изложба София Комикс Експо 2014 гостува в Стара Загора / Община Стара Загора

Тази вечер в 17:30 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески" ще бъде открита Международната изложба София Комикс Експо 2014. Ще бъде представена селекцията „Близки и различни" - комиксите на България и Сърбия.

Ще бъде представена и книгата „Българският буквар. 200 години в първи клас". Това издание събира по уникален начин най-интересните български буквари от 1824 до 2014 г. Освен върху текстовете на именити български писатели, авторите Антон Стайков и Свобода Цекова насочват вниманието върху илюстрациите на над 50 емблематични за българското изкуство художници, от които може да се научи много за живота на българските деца. За подготовката на уникалното издание авторите са открили и описали 130 буквара, издадени през последните два века, с повече от 340 преиздания.

Антон Стайков е художник и изследовател на комикса, илюстрацията и масовата култура. Куратор на „Първа национална изложба на българския комикс" (2013) и на „София комикс ЕКСПО" (2014). През 2014 г. получава националната награда „Христо Г. Данов" и специалната награда на СБХ „Александър Денков"за „Кратка история на българския комикс".

Свобода Цекова е художник и графичен дизайнер. Илюстратор на книгите „Чудна азбука" (2012) и „Аз съм в първи клас" (2013). В момента работи върху графична новела за възрастни и рисува историята на плюшеното мишле Фи-фу.