Купено вино опорочи първия винен конкурс в Казанлък
Купено вино опорочи първия винен конкурс в Казанлък / Д.Бобева
Вино, не лично производство опорочи първия след Девети септември 1944 възобновен конкурс в Казанлък за най- добро червено вино.
Идеята на някогашната розотърговска фамилия Папазови от преди Освобождението, да премират с лозова пръскачка най- доброто вино в селата от околията, бе опорочена от предоставените за участие в конкурса три кани с бяло, розе и червено вино от името на село Розово.
Това установи след дълга дегустация 5-членното компетентно жури , сред които бе заместник посланикът на Чешката република Ярослав Камаз, кметът на Казанлък Стефан Дамянов, местен ресторантьор, както и представители на търговците на вино и рози.
И за трите вида вина журито изрази сериозни съмнения, че са купени от търговската мрежа, а не лично произведени от асмите на розовци. Това доведе до единодушното решение на журито предоставените три вина да бъдат дисквалифицирани.
Като “българска работа” определи журито първия опит за възстановяване на конкурса за най- добро вино от миналогодишната гроздова реколта.
Наградата за най- добро вино за 2008 година в селата от община Казанлък бе присъдена на двата вида червени вина от Копринка.
Жителите на селото получават пръскачка и двукрака стълба за бране на грозде.
Третото място във винения конкурс получава 80 годишният винопроизводител от Казанлък – о.з. капитан Тодор Вълчев.
Качествата на неговото червено вино бяха възнаградени с комплект лозарски ножици, нож и очила.
В дегустацията на червени вина от община Казанлък се включи и заместник-министъра на външните работи Радион Попов.
Общо 6 вина се състезаваха в първия възобновен конкурс за най- добро вино от селата на община Казанлък.