Кухненско оборудване за 70 000 евро получи Дом “Майка и дете” в Стара Загора
Кухненско оборудване за 70 000 евро получи Дом “Майка и дете” в Стара Загора / Dariknews.bg

С ново кухненско оборудване за 70 000 евро се сдоби Домът за медико-социални грижи в Стара Загора. Придобивката е финансирана по проект „Преоборудване на кухнята на ДМСГ Стара Загора в кухня майка с оборудване от хром никелова стомана отговарящо на изискванията на системата НАССР за кухни в ЕС". Проектът е реализиран с общите усилия на Ротари клубовете в гр. Борнхайм, Германия, гр. Ройвер, Холандия и на Ротари клуб - Стара Загора.

В комплекта оборудване са включени хладилни камери, фризери, газови печки, конвектомати, транжорни маси, посуда, стилажи и етажерки.

"Кухненското оборудване на Дома не е подменяно от 1974 г. Имахме нужда от съвременна техника, а и с дарението ще спестим от средствата за ток и природен газ. Уредите са втора употреба, но са доста запазени ", каза директорът на Дом "Майка и дете" д-р Георги Узунов.

Следващата стъпка в ремонта на Дома ще бъде изграждането на рамки за инвалидни колички на вътрешните и външни стълби.

"Имаме уверението на здравното министерство, че ще получим финансова помощ. Мога да заявя, че дори в тази затруднена икономическа обстановка, сме добре обезпечени. Здравното министерство, посредством Министерството на регионалното развитие и благоустройството, отпуска 10 милиона лева за Домовете за медико-социални грижи. В страната те са около 31, но едва 5-6 предлагат толкова високо специализирана помощ като старозагорския. Ние също сме кандидатствали за финансиране", обясни д-р Узунов.

Близо 170 деца са настанени в Дом "Майка и дете", за тях се грижи персонал от 195 човека, сред които лекари, мед. сестри, психолози и педагози.