Казанлъшкият музей скоро ще притежава копие на Самарското знаме
Казанлъшкият музей скоро ще притежава копие на Самарското знаме / Dariknews.bg

Казанлъшкият исторически музей съвсем скоро ще притежава копие на Самарското знаме, осветено в Иберския манастир в Русия, където е осветен и оригиналът на Самарско знаме, каза в приветствието си към присъстващите на събора кметът на Казанлък и член на движение Русофили Галина Стоянова. Знамето е поръчано от местната организация на Русофили в Казанлък и ще бъде дарено на музея на 7 октомври, добави тя . В емоционалното си приветствие към присъстващите кметът на Казанлък заяви, че "българите сме народ, който не забравя и помни тези, които са му протегнали ръка в трудни времена" , както и че патриотизмът и любовта към родината са в делата, а не в гръмките "А " и "У". Никой не може да ни раздели, ако ние не му позволим, добави тя.

От трибуната на събора говориха и председателят на парламентарната група за приятелство с Русия и председател на групата на ГЕРБ в Парламента Красимир Велчев, представители на Руската академична общност и неправителствени организации.

Ние не търгуваме дружбата, подкрепата на България на санкциите срещу Русия са оскърбление за Русия, каза в обръщението си към присъстващите на събора Сергей Бабурин, председател на Славянската академия на науките и депутат от Руската Дума. От трибуната на 13-ия събор на рсофилите в България председателят на НД "Русофили" Николай Малинов прочете Позиция на Националното движение, в която се заявява, че Движението ще подкрепи на изборите за президент този кандидат, който е за запазване и развитие на отношенията между Русия и България. В Позицията се заявява, че 90% от българите искали такъв президент, който да отстоява суверенитета на България пред ЕС и НАТО. 75% от българите декларирали привързаност към Русия.

Сред гостите на събора бяха лидерът на БСП Корнелия Нинова, почетният член на НД " Русофили" Енчо Москов, представители на руската дипломация, общественици. За пръв път на събора присъстваха и сръбски представители на политически партии, създали и там структури на русофилската партия "Двери".

Близо 10 хиляди души от цялата страна, представители на 224 организации на приятелите на Русия участваха в събора на язовир „Копринка".