Изготвят стратегия за ангажиране на доброволци
Изготвят стратегия за ангажиране на доброволци / DarikNews.bg, архив

132 жени и 57 мъже са участвали като доброволци в акциите на Сдружение „Самаряни" през тази година.

Заедно с 20 доброволни сътрудници екипът на "Самаряни" направи проучване, сред старозагорци, на нагласите за участие като доброволци или дарители в подкрепа на различни инициативи и каузи. Пред участниците в проучването бяха поставени въпроси относно предпочитанията на аудиториите към определени каузи, причините, които биха ги накарали да се включат в благотворителни инициативи и начините, по които биха го направили.

По-голямата част от анкетираните предпочитат да помагат на деца в нужда - преживели насилие, без родители, с увреждания.

Хората предпочитат да помагат със своите професионални умения и компетенции, както и да са наясно предварително какво точно се очаква от тях.

Според проучването доброволчеството е малко познато сред обществото, но пък добрият пример носи след себе си добър пример.

След направения анализ предстои да се изработи цялостна стратегия за това как да се ангажират доброволци и представители на бизнеса.

Проектът "ДОБРОволно за КАУЗА!", финансиран по Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 година, има за цел да привлече местна подкрепа с човешки ресурси към направленията: насилие над деца, деца с редки заболявания и деца в приемна грижа, чрез повишаване осведомеността и изграждане на положителен образ в общественото съзнание по отношение на уязвимите категории деца.