Избирателната активност се засилва
Избирателната активност се засилва / DarikNews.bg, архив

По данни на Секционните избирателни комисии в община Стара Загора избирателната активност в деня на местния референдум се засилва. Това потвърди и председателят на ОИК Таньо Брайков. По предварителна информация близо 10% са гласувалите граждани до обяд. Очаква се в следобедните часове да дадат своя вот тези, които са използвали почивните дни, за да пътуват и все още не са се прибрали.

Към 10:30 часа данните сочеха едва 3.64% избирателна активност, което означава, че гласувалите тогава са били 5500 души. Общо 149 434 са избирателите, които могат да участват в местния референдум. Допитването се провежда по актуализирани списъци за изборите за общински съветници и кметове. 142 728 са били гласоподавателите според избирателните списъци през 2011 година, когато избирахме кмет и общински съветници. От тях са гласували 48%.

За да бъде легитимен референдумът, трябва да гласуват поне 71 728 гласоподаватели, толкова колкото на последните местни избори през 2011 г. А за да породи правни последици, поне половината от тях, или около 34 000, трябва да гласуват с "да".

Гласуването става в секциите, в които се е гласувало и на предсрочните парламентарни избори, които се състояха на 12 май тази година.