И в Стара Загора изработват благотворително плетива за бездомници
И в Стара Загора изработват благотворително плетива за бездомници / DarikNews.bg

„Изплети топлина" е национална благотворителна инициатива, в която тази година за първи път се включва и Стара Загора.

Кампанията се провежда без бюджет, разказа в студиото на Дарик общественият посредник Павлина Делчева, която подкрепя благотворителното дело в региона.

„Дарителите-физически лица или фирми, осигуряват прежди, които се събират в централен софийски офис. Преждата се разпределя чрез координатори в страната на доброволци, които изплитат шал, шапка или ръкавици. Готовите плетива се изпращат отново в офиса на организаторите, откъдето се разпределят по места за хора, останали без дом.Това са хора, които всички ние виждаме ежедневно, хора, които се нуждаят от топлина.

Организаторите на националната кампания, която се провежда за четвърта година, твърдят от опит, че когато бездомник получи дар, изработен специално за него, той не го хвърля или продава.

Всеки дарител ще получи документ и се надявам Стара Загора, която се включва пилотно, да се представи достойно."

Координаторът на благородната инициатива в Стара Загора „Изплети топлина" Павлина Делчева сподели още, че вече е получила необходимите прежди и само за ден към нея са се обърнали две дами, които са започнали да изработват плетивата. Ако някой има у дома изплетен шал, шапка или ръкавици, би могъл да ги дари за бездомниците. Молбата на организаторите е, плетивата да бъдат нови.

Павлина Делчева също участва в кампанията и се е заела да плете шал. Надява се до крайния срок-30 ноември, примера й да последват мнозина.

Преждите се намират в офиса на местния омбудсман на ул. „Ангел Кънчев" 70. Готовите плетива ще се раздават на бездомните хора през месец декември.