ГПЧЕ Ромен Ролан на 50 години
ГПЧЕ Ромен Ролан на 50 години / DarikNews.bg

50-годишен юбилей празнува ГПЧЕ "Ромен Ролан" Стара Загора.
"Училището е един от символите на града. То стартира през 1965 година като идеята за едно ново и различно училище е посрещната отлично. От тогава ние пазим традициите на създателите на Френската гимназия. Ние сме едновременно традиционалисти, но и следващи модерните течения", каза директорът на гимназията Теодора Николова.

За празника учениците, преподавателския състав и ръководството на гимназията са подготвили богата и разнообразна програма. Тя ще продължи до 23 април когато е концерта на сцената на Държавна опера Стара Загора. Той ще бъде под мотото "Ромен Ролан" най-добрите".

В момента в Гимназията с преподаване на чужди езици се обучават 1170 ученици, а за всичките години през учебното заведение са преминали над 9000 ученици. Сред известните личности, които са завършили гимназията са Венелин Петков, Антон Хекимян, Станимир Гъмов, проф. Радослав Славов, Пламен Русев, първия студент на България в Харвард; политологът Първан Симеонов, Стефан Вълдобрев, Бончо Бонев, успешно реализирал се в НАСА, Иван Панев, кметът Живко Тодоров.

По време на завършилия вчера 23-ти франкофонски театрален фестивал възпитаниците от 10 клас са грабнали сребърната маска, а ученикът от 8 клас Теодор Иванов е получил златото.