Готови са седемте центъра за деца в риск
Готови са седемте центъра за деца в риск / Dariknews.bg

Седемте Центъра за настаняване от семеен тип предназначени за деца с увреждания от 3 до 18 години вече са изградени и оборудвани. Това обявиха от община Стара Загора, която изгражда центровете по проект „Деинституционализация на деца в риск".

Проектът се финансира от оперативна програма „Регионално развитие" и цялата му стойност е 4 751 950 лева. 3 314 282 лева е сумата за строително-монтажните работи на седемте семейни центъра.

Капацитетът на центровете за по 14 деца. „12 от децата ще са постоянни обитатели на тези домове. Останалите две ще са за спешни случаи", обясни д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности". Тя допълни, че домовете са напълно оборудвани с всички възможни удобства в спалните, дневните, кухни с печки, хладилници, перални, съдомиялни, сушилни.

Вече е изготвено предложението за втория етап от изпълнението на проекта - финансиране на самата услуга, което ще позволи назначаването на необходимия персонал. „Надяваме се до края на септември или началото на октомври договорът да стане факт, за да може в края на октомври или началото на ноември да започне извеждането на децата от домовете и настаняването им в центровете", допълни още д-р Тодорова.

Окончателно настаняване на децата трябва да приключи през март следващата година. Основно в центровете ще бъдат настанени деца от социалните домове в село Петрово и Сладък кладенец, Бузовград, деца с по-леки увреждания от други социални домове. 24 часа за тях ще се грижат медицинско лице, социален работник, хигиенист и по 8 гледачи.

Те ще имат подкрепата на външен екип от психолози, рехабилитатори, логопед и педиатър. Децата и младежите ще ползват също дневните центрове и центровете за рехабилитация и социализация в Стара Загора, т. е. всички развити до момента социални услуги. „Целта е не да бъдат изолирани, а да бъдат социализирани и да посещават масови детски градини и училища, включително с помощта на ресурсни учители", обясни д-р Тодорова.