Гиньо Ганев- почетен гражданин на Казанлък
Гиньо Ганев- почетен гражданин на Казанлък / netinfo

Националният омбудсман на България Гиньо Ганев ще получи почетните символи и огърлица на град Казанлък.

Видният конституционалист бе обявен за тазгодишният почетен гражданин и носител на най- високото отличие на града на розите, с решение на Общинския съвет от 29-ти май тази година.

В 11 часа днес започва70-та тържествена сесия на местния парламент на Казанлък, посветена на Деня на градаи празника на розата.

Тържественото заседание на общинския законодателен орган е открито за граждани.

С химна на Казанлък и в присъствието на тазгозишната царица Роза ще започне тържествената сесия на Общинския съвет на Казанлък.

Официалният й старт ще даде председателят на местния парламент Васил Самарски.

В залата като гости се очакват депутати, почетни граждани на Казанлък, областният управител Мария Нейкова, чуждестранни делагации от побратимени на Казанлък градове в Европа, гости на Празника на розата , представители на различни институции.

На тържествената сесия, освен официалното връчване на почетното отличие официално ще бъде подписано и Споразумение за побратимяване между френския град Сент Ерблен и Казанлък.

Приятелските отношения между двата града датират още от 1984 година, когато за първи път делегация от Казанлък, водена от тогавашния кмет Станчо Коев посещава за първи път Сент Ерблен.

Първият Пакт за приятелство и сътрудничество между двата града е от 1996 година, подписан между тогавашните кметовете Шарл Готие и Иван Гороломов.

На свое заседание на 29-ти май тази година Общинският съвет на Казанлък с решение 875 одобри текста на Споразумението за побратимяване и единодушно взе решение да упълномощи кмета на община Казанлък да подпише документа по време на Празника на розата.

На тържественото заседание споразумението ще подпишат кметовете на двата града- Шарл Готие и Стефан Дамянов.

След тържествената сесия официално ще бъдат открити реконструирани обекти в Казанлък и направени първи копки на други.