Габровница срещу Владев: следва продължение
Габровница срещу Владев: следва продължение / Д.Бобева
Старозагорският окръжен съд отложи за 24-ти февруари поредното, 8-мо дело по казуса "Габровница" срещу Крум Владев.
Дървопреработвателното предприятие, което е със 100% турски акционери , намиращо се в района на село Горно Сахране съди председателя на Сдружение "За чиста Розова долина" за уронване престижа на фирмата.
Искът срещу Владев е за 30 хиляди лева.
Делото бе образувано през лятото на 2007 година, след като в поредица различни медии Крум Владев и негови подръжници изказваха различни тези за екологичното състояние и замърсяването в района на предприятието и отражението му върху здравето на живеещите в Розовата долина.
Делото в Окръжния съд бе отложено поради неявяването на нито един представител на "Габровница" .
Пред съда Крум Владев представи нови доказателства и цялата преписка, извършвана между РИОСВ -Стара Загора и предприятието в периода 2003-та-2008-ма година.
От нея стават ясни предписанията , които са правени за подобряване на екологията и намаляване на вредните емиисии във въздуха, вследствие на производствената дейност на дървопреработващата фирма.
Част от предписанията на РИОСВ са направени от настоящия еколог на "Габровница" Жеко Едрев,бивш служител на РИОСВ.
Освен срещу Крум Владев, преди две години дело за клевета ръководството на "Габровница" заведе и срещу журналистката Венелина Попова.
Старозагорският Окръжен съд не увежи иска на фирмата срещу журналистката и я оправда.
На свой ред дървопреработващото предприятие обжалва оправдателната присъда срещу журналистката пред Апелативния съд в Пловдив.
От май миналата година е възобновена и екосанкцията срещу "Габровница" в размер на 10 723 лева. Тя е издадена на база наказателно постановление от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров.