Форум обсъжда водата за малките населени места
Форум обсъжда водата за малките населени места / DarikNews.bg

427 пречиствателни станции трябва да бъдат построени у нас до 2014 година. Изискването е заложено в програмата за градските отпадъчни води и се отнася за всички селища с 2 хиляди еквивалент жители. Данните коментира председателят на Фондация „Земя завинаги" Диана Искрева. Според директивата, която трябва да бъде изпълнена, е необходимо пречиствателните съоръжения да са в селищата, където има частично събиране на отпадъчни води и вече има изградена канализация. „У нас 10 % от селата са с частично събиране на отпадъчни води, т.е. там задължително трябва да се построи пречиствателно съоръжение. Ако това не се изпълни до края на 2014 година, ще изплащаме глоби за милиони левове", убедена е Искрева.

Фондацията „Земя завинаги" работи по пилотен за България проект, свързан с План за водна безопасност. По него се обучават и се подготвят учители от училищата в Хрищени и Калояновец да работят с децата, семействата от ромската общност по теми свързани с водата. Друг търсен ефект от проекта е приобщаването на ромите към общонационалните ценности за опазване природните ресурси на България. Проектът е финансиран от Федералната фондация за околна среда - Германия, и се изпълнява в партньорство с НСО „Жените в Европа за общо бъдеще" - Мюнхен. Германското министерство на околната среда е финансирало и издаването на учебник „Местно действие за безопасна вода", който може да бъде използван в часовете по СИП или в извънучилищни дейности. Текстът е преведен от немски на български език и ще бъде достъпен онлайн.

Учебникът ще бъде представен на конференцията, озаглавена „Безопасна вода за малките населени места". Във форума ще участват представители на Регионалната здравна инспекция, екоинспекцията, Вик-Стара Загора, както и деца от Калояновец и Хрищени, които работят по проектите „Планове за безопасна вода".

Конференцията започва своята работа утре от 10 часа и ще се проведе в зала 1 на общината.