Две бебета са починали от морбили
Две бебета са починали от морбили / РИОКОЗ-Стара Загора

Епидемията от морбили в Старозагорска област продължава. През месец януари са починали две от заразените бебета - на 3 месеца от село Николаево и 4 на месеца от село Ветрен.

„Починалите деца са от ромски произход и са били гледани в изключително лоши условия", информира д-р Божидара Кайрякова от Дирекция "Надзор на заразните болести" към РИОКОЗ- Стара Загора.

От началото на годината заболелите в Старозагорска област са 1067, като 10 процента от тях са в община Стара Загора. Най-много заболели има в общините на Казанлъшки регион - Павел баня, Гурково, Николаево, Казанлък и Мъглиж.

70 процента от заболелите в Старозагорска община са от квартал „Лозенец", останалите 30 процента са пръснати в над 10 села в общината.

„16 процента от заболелите са до 1-годишна възраст, те са от т.нар доимунизационна възраст, тъй като ваксината срещу морбили се поставя след навършване на 13 месеца", уточни д-р Кайрякова.

Останалите 74 процента са от 1 до 19 години.

„Почти 90 процента от заболелите са от ромската общност", каза още д-р Кайрякова и допълни, че заболяемостта към момента върви надолу, но все още е твърде рано да се каже със сигурност, че епидемията стихва.