Делото за Ески Джамия тръгва към Апелативния съд
Делото за Ески Джамия тръгва към Апелативния съд / Dariknews.bg, архив

Старозагорският окръжен съд е готов да изпрати документацията по делото за Ески Джамия на следваща инстанция - Апелативния съд в Пловдив. Това обяви пред Дарик съдия Татяна Гьонева от Окръжния съд.

В края на миналата година Окръжният съд отхвърли претенциите на Главно мюфтийство за собствеността на сградата, която след реставрация с европейски средства бе превърната в Музей на религиите. Страните по делото получиха 14 дневен срок, в който могат да обжалват решението на следваща инстанция. Главно мюфтийство подаде жалба, с която настоява за преразглеждане на казуса в Апелативния съд в Пловдив.

„Когато има актуване на съдебен акт с жалба веднага се изпраща препис до другите страни по делото, за да знаят, че оповестеното вече решение не влиза в сила, да се запознаят с мотивите за подадената жалба и да изразят мнение основателни ли са доводите, с които се обжалва решението и ако не защо не са основателни.

Обикновено в този случай едната страна предлага следващата инстанция да отмени решението, а другата - да го потвърди. За постъпването на такъв отговор има определен срок. Когато той изтече и съдът получи съобщение, че всички страни са получили преписа делото се изпраща на следващата инстанция", обясни съдия Гьонева.

Именно такива писма са изпратени в началото на седмицата от община Стара Загора и областна администрация Стара Загора. Кметът Живко Тодоров и областният управител Живка Аладжова потвърдиха пред Дарик, че настояват Апелативен съд-Пловдив да потвърди решението на първата инстанция

„Отстояваме позицията си и то ясно и категорично. Искаме да запазим статута на Музея на религиите и интереса на държавата. Тръгнали сме по един път и мисля, че ще стигнем до край", коментира областния управител Живка Аладжова.

„Вчера изпратихме нашето писмо, продължаваме борбата. Трябва да защитим справедливото решение, взето от първата инстанция", допълни кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

Такова писмо е изпратено и от третата страна по делото - Министерството на културата. „Предстои съдията докладчик по делото в Стара Загора да събере документацията и да я изпрати на колегите в Пловдив", допълни съдия Татяна Гьонева. Едва след това ще бъде определена и датата за новото дело за собствеността на Ески Джамия.