Четиридневната работна седмица – временна антикризисна мярка
Четиридневната работна седмица – временна антикризисна мярка / Dariknews.bg

В началото на месеца Икономическият и социален съвет предложи да се въведе четиридневна работна седмица, като временна антикризисна мярка. КНСБ подкрепи предложението, за да могат да бъдат запазени работните места.

"Това е практика, която съществува в някои европейски страни. Въвеждането на 32-часова работна седмица би довело до по-интензивна дейност, но в по-ограничено време. Това би спестило и голяма част от разходите за ток, консумативи, отопление, транспорт. Тази временна мярка има една единствена цел-да бъде запазена заетостта.
Четиридневната работна седмица може да се въведе, когато фирмата или предприятието няма поръчки и отчита намаляване на производителността. Това е въпрос на вътрешна организация, а не задължение ", коментира в студиото на Дарик председателят на регионалната структура на КНСБ Иванка Данаилова.

Въвеждането на подобна антикризисна мярка трябва да стане само със съгласието на синдикалните структури по места, чрез споразумение към колективния трудов договор и само при условие, че работникът е съгласен с пропорционалното намаление на заплатата му.

В студито на Дарик Иванка Данаилова коментира данните, че макар с по-високо образование, българските жени са по-голямата част от безработните, а средното им заплащане е по-ниско от средното заплащане на мъжете. "За съжаление все още съществува полова дискриминация, особено в т. нар. феминизирани браншове, където жените получават минимални надници. Страхът от безработицата обаче става причина за тяхното мълчаливо несъгласие."