Час за засилен родителски контрол въвеждат в Казанлък
Час за засилен родителски контрол въвеждат в Казанлък / netinfo

„Час за засилен родителски контрол" въведоха общинските съветници на Казанлък, след като приеха на второ четене нова наредба за обществения ред на територията на община Казанлък.
„Часът за засилен родителски контрол" е различен за делнични и празнични дни и обхваща времето от 22 до 6 часа сутрин или от 24 часа до 6 часа в празнични дни.
С новата Наредба №1 се въвежда и определен режим на ползването на училищните игрални и спортни площадки, като те стават недостъпни за външни лица във времето за учебни занятия.


Въпреки очакванията, остри дебати липсваха по отношение на някои текстове в Наредба №1, свързани с удълженото работно време за заведенията.
След проведено обществено обсъждане, инициирано от групата съветници на БСП, днес съветниците на Казанлък за четвърт час постигнаха съгласие по отношение на удълженото работно време за заведенията. То ще може да бъде разрешавано от кмета на общината, за срок до 6 месеца, след предложение на специална комисия и при липса на нарушения и влезли в сила наказателни постановления от страна на собствениците или наемателите на заведението.
Новата Наредба №1 за обществения ред въвежда и специални текстове, свързани със забрани и конкретен режим за използване на пиратки и фойерверки, местата за хазартни игри, форсирането на автомобили, ремонтите в жилищни сгради в делнични и празнични дни, хигиената в жилищните кооперации, както и стопанисването и използването на тревните и околоблокови площи.


Освен новата Наредба за обществения ред, казанлъшките съветници приеха на първо четене и друга нова Наредба № 2- за зелените площи и храстовата растителност. Новата наредба следва да отмени две досегашни наредби, третиращи тези въпроси.
Отчета за касовото изпълнение на бюджета на община Казанлък за изминалата година, промени в Инвестиционната програма и удължаване на срока на договор за кредит от фонд ФЛАГ, бяха сред обсъжданите въпроси на заседанието на казанлъшкия местен парламент.
Три ще са средищните училища на територията на община Казанлък от новата учебна година, в които ще се обучават 98 ученика от закритите 6 училища в населени места от общината, решиха съветниците.


Без почетен гражданин ще е Казанлък тази година, решиха градските старейшини, след като приеха с мнозинство предложението на една от постоянните комисии в Съвета, всичките 4 предложения за Почетни граждани да бъдат вписани в Почетната книга на Община Казанлък.. Отправена бе и препоръка за следващата година- да бъде прецизиран механизма за номиниране за най- високото отличие на Общината- присъждането на почетното гражданство. Сред номинираните тази година бяха балетният педагог Алла Ангелова , актрисата Гълъбина Михайлова, племенницата на Чудомир и видна общественичка и краевед Лилия Димитрова и фотограф-художникът Александър Иванов.


На вниманието на общинските съветници бе и изостяращият се все повече проблем между Общинския театър "Любомир Кабакчиев", НЧ „Искра- 1860" и Община Казанлък, свързан с проточили се съдебни саги, довели до блокиране на сметката на казанлъшкия театър от края на март тази година и реалната опасност колективът на театъра да остане без заплати.
Общинският съвет на Казанлък ще трябва да се произнесе по въпроса на следващото заседание, насрочено за 6-ти юни.