Център за кариерно ориентиране и в Стара Загора
Център за кариерно ориентиране и в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

Да бъде предоставено общинско помещение на ул. „Батенберг" 19 за създаване на Център за кариерно ориентиране.

Предложението ще бъде гледано на предстоящата сесия на Общинския съвет.

Екипът на проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование" е поискал от община Стара Загора да ползва безвъзмездно за две години помещение с площ около 200 кв. м, на партера на жилищния блок на ул. „Княз Александър Батенберг" № 19. Срокът е обвързан с проекта на Министерство на образованието,
младежта и науката, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" и съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Основната цел на проекта е създаване на организационни, кадрови, методически и информационни ресурси за провеждане на държавната политика по кариерно ориентиране в системата на училищното образование. Стойността на проекта е 10 млн. лева и обхваща 466 000 ученици от професионални гимназии и над 260 000 други, които тръгват по пътя на своето професионално ориентиране. 150 са консултантите, обучени по международно признати стандарти, които ще координират усилията си с педагогически съветници, учители и директори на училища, за да подпомогнат учениците в техния самостоятелен избор на образование или професия. Те ще създават ефективни модели за сътрудничество между училищното образование и пазара на труда.

Три са основните целеви групи при изграждането на Система за кариерно ориентиране в училищното образование- ученици от І до ІV клас, от V до VІІІ клас и ученици от ІХ до ХІІ клас. Системата за кариерно ориентиране в училищното образование ще включва Национален портал за кариерно ориентиране на учениците. Това е информационно търсеща система, която ще предоставя информация за институциите в системата на средното и висшето образование, както и психологически тестове за самодиагностика на интереси, нагласи и мотиви за избор на образование и професия.

Помещенията в партерния етаж на жилищния блок на ул. „Княз Александър Батенберг" № 19 са обявени за частна общинска собственост. Имотът се предоставя за създаване на Център за кариерно ориентиране, за срок до 30.10.2014 година, е записано в предложението до съветниците.